Het is alweer een tijdje geleden dat ik een nieuwe blog heb geschreven, en dit is meteen ook de laatste blog van 2024. In deze blog neem ik je mee in mijn redenen om 3 jaar geleden te starten en nu te stoppen met de Kleine Ondernemersregeling.

Laten we bij het begin beginnen. In het voorjaar van 2017 heb ik mij bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. In de maanden daarvoor zat ik in de ziektewet, en in plaats van een nieuwe baan te zoeken, heb ik besloten om voor mezelf te starten (daarover later meer in een andere blog). In die eerste jaren zag de Kleine Ondernemersregeling er anders uit, misschien heette het toen ook niet eens zo, dat weet ik niet meer zo goed. Grofweg kwam het er toen op neer dat als het bedrag dat je over een heel jaar aan btw moest afdragen lager was dan zo'n 1800 euro, dat dit bedrag dan kwijtgescholden werd.
Nieuwe Kleine Ondernemersregeling
4 jaar geleden werd daar een verandering in aangebracht. Om het voor de kleine ondernemer makkelijker te maken, werd je vrijgesteld van btw als je omzet lager is dan 20.000 euro. De enige administratie die je dan voor jezelf bij moet houden, is of je wel of niet onder deze omzetgrens zou blijven. Eenmaal eroverheen vervalt je deelname aan deze regeling en betaal je voor dat jaar btw alles boven die grens 20.000 euro, en het volgende kalenderjaar ben je dan weer volledig btw-plichtig. Dat zijn even de regels vanuit de Belastingdienst.
4 jaar geleden was mijn jongste dochter 1,5 jaar en veel thuis. 2 ochtendjes naar de peuteropvang en een dagje naar oma, de rest van de week was ze bij mij. Dat waren dus de enige uurtjes die ik full focus kon werken. Daarnaast deed ik wel regelmatig wat werk terwijl ze sliep of zoet aan het spelen was, maar alles bij elkaar opgeteld zijn dat natuurlijk niet heel veel uren; ik zeg altijd: ik ben fulltime mama en parttime ontwerper. En een parttime 'baan' levert natuurlijk ook minder op dan een fulltime baan. Kijkende naar mijn cijfers wist ik dat als er weinig verandert tot zij 4 jaar is en naar de basisschool gaat, ik onder die omzetgrens zou blijven. Wat helemaal prima was en is, want we zouden het thuis ook allemaal wel rondkrijgen zonder salaris uit mijn onderneming. M'n vriend heeft al bijna 15 jaar een goedlopend autobedrijf, alle vaste lasten en extraatjes konden we hier al betalen.
Deelname aan de KOR betekende dat in de afgelopen 4 jaar er geen btw werd verrekend op mijn facturen, en ik dus ook niet btw hoef af te dragen aan de belasting. Ik hoef niet mijn inkoopfacturen bij te houden om de btw terug te vragen/verrekenen. Ik hield dit uiteraard wel bij, om voor mezelf in te kunnen zien wat er qua winst overblijft van m'n totale omzet.
3 jaar later...
Toen de Belastingdienst deze regeling startte, werd al gezegd dat deelname sowieso voor 3 jaar is, tenzij je dus eerder over die omzetgrens gaat. De afgelopen 2 á 3 jaar zat ik eigenlijk elke keer net niet op die grens, gemiddeld zo rond de 17 á 18.000 euro.
2 maanden geleden kreeg ik een brief of ik de deelname wilde stopzetten of door wilde zetten. Een moment om daar even over na te denken, want beide keuzes hebben voor- en nadelen.
Het voordeel van deelname is dus het gemak. Geen bonnetjes bewaren van aankopen, makkelijker verkoopprijzen berekenen, etc. Maar een groot nadeel is het feit dat mijn zakelijke klanten geen btw kunnen verrekenen van mijn diensten en producten. Dit maakt het voor een zakelijke klant toch minder aantrekkelijk om grote projecten bij mij neer te leggen. Ik heb er zelfs sowieso 1 klant aan verloren omdat het niet meer interessant was om een opdracht aan mij uit te besteden door deze btw vrijstelling.
Daarnaast merkte ik op een gegeven moment dat ik aan het einde van het jaar ging opletten of ik wel onder die grens bleef. En dat is als ondernemer natuurlijk eigenlijk heel raar. Dat je je groei tegenhoudt. Als ondernemer wil je je bedrijf laten groeien, en uiteraard wil je er een goede boterham mee kunnen verdienen. In de tijd dat nog niet allebei m'n kinderen naar school gingen, vond ik dat niet zo erg, want de kinderen gaan altijd voor als ze thuis zijn. Maar inmiddels zit m'n jongste in groep 2 en wordt in het voorjaar alweer 6. Dus de tijd die ik in m'n ontwerpstudio kan stoppen wordt steeds meer. Meer tijd zou ook meer omzet moeten betekenen. Er is nu ruimte voor die groei!
Toen ik de vraag kreeg om de deelname te stoppen of door te zetten, voelde ik dat het tijd was om m'n bedrijf een stapje serieuzer te nemen en de deelname stop te zetten. De afgelopen jaren groeide het aantal zakelijke klanten en ik wil ook dat die klanten mijn bedrijf serieus nemen, en dat voelde voor mezelf toch minder op het moment dat ik een 0% btw factuur de deur uit stuurde. Een factuur waar je de btw niet van kunt aftrekken, is een nog minder leuke factuur om te ontvangen ;)
2025 here we come!
Ik schrijf deze blog vlak voor de kerstvakantie 2024, en in deze week stuur ik een mail uit naar al m'n zakelijke klanten om dit besluit kenbaar te maken. Vanaf 1 januari 2025 komt er 21% btw bovenop mijn uurtarief en producten. De prijzen van de producten in m'n webshop ga ik opnieuw berekenen en aanpassen. Vaste prijsafspraken vervallen en worden opnieuw berekend op het moment dat een klant een nieuwe bestelling of aanvraag doet.
Voor particuliere klanten verandert er opzich niet zo heel veel, behalve een kleine prijsverhoging. Voor particuliere klanten waar ik bijvoorbeeld trouwkaarten of geboortekaarten voor verzorg, maak ik altijd een offerte op maat. Dit blijft onveranderd. Offertes vanaf 1 januari 2025 zullen dus inclusief 21% btw zijn, in plaats van 0% btw. Een offerte is en blijft vrijblijvend en verplicht tot niks. Voor degene die al akkoord hebben gegeven op een offerte in 2024, en waar ik dus al voor bezig ben, blijft het offerte bedrag uiteraard onveranderd.
Hopelijk heb ik met deze blog een beetje duidelijkheid en een helder inkijkje gegeven voor wat betreft dit besluit. Voel je vrij om me een mailtje of appje te sturen als je vragen of twijfels hebt. Voor nu werk ik in de kerstvakantie zo min mogelijk, en zie/hoor/spreek ik je graag vanaf 6 januari.
Creatieve groetjes,


Reactie plaatsen
Reacties