Er komt een moment in je zwangerschap dat je gaat nadenken over het geboortekaartje. Welke stijl vind je leuk en welke kleuren vind je mooi? Naast het ontwerp zijn er nog een aantal andere dingen om rekening mee te houden om foutjes en teleurstellingen te voorkomen. Ik deel ze graag met je!

Proefdruk
Of je nu zelf aan de slag gaat met het ontwerp van jullie geboortekaartje, of dat je door mij een persoonlijk en uniek ontwerp laat maken: een proefdruk is wat mij betreft echt een must. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is het feit dat een beeldscherm kleuren anders laat zien dan dat ze daadwerkelijk gedrukt worden. De kleuren op een scherm zijn vaak een stuk helderder, een print is gemaakt van papier en inkt; een wereld van verschil. Daarbij heeft het soort papier dat je kiest ook invloed op de kleur. Een helder wit en glanzend papiersoort geeft een heel ander resultaat dan een offwhite papier met een structuur. Daarmee zeg ik niet dat het één beter is dan het ander, maar om te voorkomen dat je kaartjes niet aan je verwachtingen voldoen, raad ik altijd aan om een proefdruk vooraf te laten maken. Dan kun je altijd nog dingen aanpassen en verbeteren voordat de baby geboren wordt.

Enveloppen
Het geboortekaartje wordt uiteraard verstuurd in een envelop. Ga je voor standaard wit of een envelopkleur die past bij het ontwerp? Een envelop en eventuele sluitsticker en adressticker maken het totaalplaatje compleet. Maar heb je er al over nagedacht of je de adressen zelf wilt schrijven, of dat je een adressticker wilt gebruiken? Bij beide opties zijn er ook dingen die je kunt doen om dit voor te bereiden. Als je de enveloppen zelf wilt beschrijven, houd er dan rekening mee dat een hele donkere envelop misschien te onduidelijk wordt. Hiermee bestaat de kans dat ze bij de post jouw adres niet goed kunnen lezen en daarmee niet verstuurd kan worden. En heb jij zin om vlak na de bevalling deze adressen allemaal nog te schrijven? Ik kan je vertellen: dat heb je niet ;) zorg dus dat je tijdens je verlof vóór de bevalling lekker de tijd neemt om de adressen op de enveloppen te schrijven. Dit betekent dat je de enveloppen eerder bestelt dan de uiteindelijke kaartjes. Als ik voor jou aan de slag ga, zorg ik bijvoorbeeld dat je de enveloppen tegelijk met de proefdruk in huis hebt. Ga je toch liever voor adresstickers? Als je bij mij je geboortekaartje laat ontwerpen, zorg ik voor een bijpassende adressticker, in hetzelfde lettertype als dat we gebruiken op het kaartje. Maar ook hier is wat voorbereiding van jullie kant nodig. Jullie adressenlijst ontvang ik graag voor de geboorte in een Excel bestand. Hierin maak je 3 of 4 kolommen: naam, adresregel, postcode en woonplaats. Ik zorg dat de adresstickers klaarliggen voordat jullie baby geboren is, en dat ze al op de envelop zitten zodra ik de hele bestelling verstuur. Net zo makkelijk!

Datum en geboortegegevens
Oke, het geboortekaartje staat helemaal klaar en het is wachten tot de baby wordt geboren. De proefdruk is helemaal in orde en de keuze voor het papier is gemaakt. Vergeet niet om alle gegevens aan te passen met de juiste geboortegegevens! Je zal niet de eerste zijn die bijvoorbeeld de uitgerekende datum op de proefdruk heeft gezet en na de geboorte deze datum heeft laten staan. En niet alleen de datum, maar ook de tijd, lengte en gewicht niet vergeten. Ik ben zelf een keer zo perfectionistisch geweest dat ik de wijzertjes op het klok icoontje niet had aangepast naar de echte tijd van geboorte, dat ik het kaartje opnieuw heb besteld. Als ik voor jullie het ontwerp heb gemaakt, ontvang je van mij altijd nog een digitaal afdrukvoorbeeld met de correcte gegevens erop. Pas nadat jullie hier definitief akkoord op hebben gegeven, gaat het geboortekaartje richting de drukker.

Het juiste aantal
Dan is het echt zover: de kaartjes worden gedrukt. Maar hoeveel bestel je er? Je hebt 100 adressen op je lijst dus je besteld 100 kaartjes, logisch. Of toch niet zo handig? Natuurlijk wil je er zelf nog een aantal bewaren, bijvoorbeeld voor in het fotoboek of om later aan je kindje te geven. En wat als je toch die ene buurvrouw of collega nog een kaartje wilt geven? Ja, je kunt een aantal kaartjes nabestellen, maar helaas worden die 10 extra kaartjes per stuk aanzienlijk duurder dan wanneer je 110 kaartjes in plaats van 100 had besteld. Een drukker werkt met staffelprijzen en opstartkosten. Hoe meer kaartjes je bestelt, hoe voordeliger ze per stuk worden. Even een klein voorbeeldje: stel je betaalt voor 100 stuks 200 euro: 2 euro per kaartje. Van die 200 euro is zo'n 50 euro opstartkosten en 150 euro daadwerkelijke kosten voor papier en drukken. Dat is bij afname van 100 stuks dus 1,50 kosten per kaartje. Maar dat kan voor 50 stuks misschien 1,70 zijn en voor 150 stuks misschien 1,20 (want hogere oplage). Als je dan achteraf nog 10 kaartjes wilt na bestellen kan dat flink in de papieren lopen: 50 euro opstartkosten + 2,25 per kaartje (want kleine oplage), kost je al gauw 72,50 oftewel ruim 7 euro per kaartje, waar je bij je eerste besstelling 2 euro per kaartje kwijt was. Zorg er dus altijd voor dat je een ruim aantal besteld: liever 5 kaartjes teveel dan dat je er 2 tekort komt.

Zijn dit dingen waar je al over had nagedacht? Hopelijk heb je hier iets aan als je zelf aan de slag gaat met je geboortekaartje. Wil je dat ik voor je aan de slag ga, dan zijn dit dingen waar ik uiteraard rekening mee hou. Vraag gerust vrijblijvend mijn informatiebrochure aan via onderstaand formulier als je wilt weten hoe ik te werk ga en wat ik voor je kan betekenen.
Creatieve groetjes,

Reactie plaatsen
Reacties